Kulakların baş ve yüz ile doğru orantılı ve doğru konumda bulunmaması, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye sebep olabilir. Halk arasında “Kepçe Kulak” olarak adlandırılan durum ise günümüz tıbbında çok kolay ve hatta iz bırakmayan bir estetik operasyon olan Otoplasti ile rahatlıkla giderilebilmektedir.
Otoplasti, genellikle kepçe kulak olarak isimlendirilen, çocuk ve yetişkinlerde görülen dış kulak yapısındaki bozuklukların estetik ameliyatla giderilmesi yöntemidir.
Kepçe kulak, kulakta en yaygın görülen şekil bozukluğudur. Çoğunlukla kulak bölgesinde yer alan kıkırdakların gevşekliği veya kulak kıvrımlarının yetersizliğinden kaynaklanır. Bu sebeplerden dolayı gevşek bir yapıya sahip olan kulak, öne veya yana doğru eğilmiş bir şekilde durarak hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Genellikle her iki kulakta birden görülür fakat nadir durumlarda yalnızca tek bir kulak kepçe kulak görünümünde de olabilir. Neden olabildiği psikolojik problemler yüzünden mutlaka müdahale edilmesi gereken bir sorun olan kepçe kulak, modern tıbbın sağladığı imkanlar sayesinde basit bir operasyon ile kolaylıkla düzeltilebilmektedir.
Kulak kepçesi şekillenmesi henüz anne karnındayken olur, 5-6 yaşına kadar gelişimi sürer ve yine bu yaşlarda son şeklini alır.
Kulak şekli bozukluğuyla ilgili en büyük sıkıntıyı yaşayan grup, çocuklardır. Okul çağındaki çocuklara akranları tarafından takılan “kepçe” gibi lakaplar psikolojik problemler, derslere ilgisizlik, okuldan soğuma gibi sorunlara neden olur. Bu yüzden kulak gelişimini tamamlayan çocuklarda otoplasti (Kepçe kulak ameliyatı) ile sorunun çözümüne gidilir.
Kepçe kulak ameliyatının çocukta psikolojik problemler, derslere ilgisizlik, okuldan soğuma gibi durumlar başlamadan, okul öncesi dönemde yapılması uygundur. Erken yaşta yapılan bu operasyonlarda psikolojik adaptasyon çok daha kolaydır.
Kepçe kulak görünümüne üç anatomik bozukluk neden olur:
1-) Kulak katlantısının gelişmemesi
2-) Kepçe çukurunun derin olması
3-) Kulak kepçesinin kafadan ayrık durması
Bu bozukluklardan her biri, her hastada farklı şiddette görülebilir. Ameliyat bu bozuklukları düzeltmeye yöneliktir.
Otoplasti, yetişkin bireylerde lokal anesteziyle, çocuklarda ve lokal anestezinin yapılamayacağı hastalarda ise genel anesteziyle yapılır.
Ameliyat esnasında kulağın arka tarafına bir kesi açılır, kıkırdak törpüsü ile inceltilir ve daha sonra kesilen yer dikilir.
Kulakta bulunan dikişler arka kısımda kalacağı için karşı taraftan görülme olasılığı yoktur.
Tüm operasyonlarda olduğu gibi otoplasti operasyonu öncesinde de sigara ve alkol tüketimini en az bir hafta önceden kesmek tavsiye edilir. Bu, iyileşme sürecinin daha hızlı geçmesi için çok önemlidir. Ayrıca operasyon öncesi aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçların da kullanılmaması gerekir. Bunlar haricinde düzenli kullanılmakta olan ilaçlar hakkında mutlaka ameliyatı yapacak olan doktor bilgilendirilmelidir.
Kulak estetiği ameliyatından sonra kulağın tümünü örten, fazla sıkmayan bir saç bandı takılır ve bu bant yaklaşık 3 hafta devamlı kullanılır. Böylece eski haline dönmek isteyen kıkırdağı tutan dikişlerdeki yük azaltılmış olur. Kıkırdak sertleşerek yeni pozisyonunda iyileşir. Saç bandının başka bir fonksiyonu da kulak estetiği sonrasında ilk günlerde ödemi azaltmak ve şişliğin biraz daha çabuk düzelmesini sağlamaktır.
Kulakta birkaç hafta sürecek bir hissizlik olması normaldir. Bu dönemde saç kurutma ve fön işlemleri yapılmamalıdır.
Kulak estetiği ameliyatının kesisi kulak kepçesinin arkasında gizlenir. Bu nedenle kafaya arkadan bakıldığında dahi görünmez.
Kıkırdak dokusunda enfeksiyon gelişme ihtimali çok düşüktür. Cerrahın alacağı tedbirlerle bu ihtimal daha da azaltılır fakat nadir de olsa bu durumun oluşması ihtimali vardır.
Kulakları kepçe olan hastalar genellikle kulak kafaya ne kadar yakın olursa o kadar mutlu olurlar. Fakat bu durum kulaklara doğal olmayan bir görüntü verir. Bu nedenle kulak estetiği ile kulaklar gerekli ölçüde kafaya yaklaştırılmalıdır. Ameliyat sonrası ilk dönemdeki ödem azaldıkça kulaklarda daha doğal bir görünüm oluşur.
Ameliyat sonrasında kulaklarda bir miktar açılma beklenebilir. Çocuklarda bu risk daha düşüktür. Ancak düzgün yöntemlerle ameliyat edilip, sonrasında yeterli süre bant kullanan hastalarda bu risk en aza inecektir.
Ameliyat sonrası normal yaşama dönülmesinde kadınlar problem yaşamazken, erkeklerde bu süreç kadınlara göre biraz daha uzun sürebilmektedir. Günlük hayatta kadınların saçlarında aksesuar olarak saç bandı kullanması normal olduğundan ameliyat sonrasında da normal yaşama hemen dönebilirler. Fakat erkeklerde saç bandı alışkanlığı olmadığından normal yaşama dönüş süresi kadınlara göre biraz daha uzun olabilir.
Estetik amaçlı yapılan bu ameliyatın işitme fonksiyonlarıyla ilgisi bulunmadığı için duyma sorunlarına yol açma ihtimali yoktur.
Estetiğinizi şansa bırakmayın…
Deneyimli ve alanında söz sahibi doktorlarımız, sorunsuz ve rahat bir operasyon süreci sunan yöntemlerimiz, doğal ve vücudunuza uyumlu bir görünüşe sahip olmak gibi bizi tercih etmeniz için pek çok neden var.
Avrupa’nın en seçkin estetik merkezlerinden olan kliniklerimiz en yeni teknolojik cihazlarla donatılmıştır ve tam donanımlı tıbbı alt yapıya sahiptir. Hastalarımızın kendilerini rahat, güven içinde ve mutlu hissetmeleri için konforlarını sağlayacak tüm özellikler düşünülmüştür.
Estetik cerrahi ve medikal estetik alanında söz sahibi, birçok estetik yöntem geliştirmiş, uygulamaları ile estetikte pek çok yenilik yaratmış, uzman hekim kadromuz ile hizmetinizdeyiz!
Kliniklerimiz dünya çapında hizmet sunan, hastaların her türlü ihtiyaçlarını karşılayan teknolojiye ve konfora sahip, kişiye özel hizmetin adresidir. Yapılacak işlem ya da operasyon ne olursa olsun kapsamlı destek sunarız.
Odağımız sunduğumuz hizmetlerle hastalarımızın beklentilerini en iyi şekilde karşılamaktır. %100 hasta memnuniyetimiz ise en büyük gurur kaynaklarımızdan biridir.